Hvad er Blødningsforstyrrelser?
Blødningsforstyrrelser er ændringer i den normale menstruationscyklus og er ikke nødvendigvis nogen sygdom i sig selv, men det kan være et tegn eller symptom på, at der er en forstyrrelse i hormonbalancen. I sjældne tilfælde kan blødningsforstyrrelser skyldes en kræftsygdom.
Helt unge kvinder kan være generet af blødningsforstyrrelser, som kan være både langvarige og smertefulde. I overgangsalderen viser symptomerne sig ofte ved, at menstruationerne bliver mere uregelmæssige, og de kan “springe over” indimellem.
Efterhånden bliver der længere og længere imellem menstruationerne og du får symptomer på overgangsalderen i form af hedeture og svedudbrud. Til sidst holder blødningerne helt op.
Hvornår er det en sygdom?
Blødningsforstyrrelser er næsten altid forbigående og helt godartede. Kun hvis du bløder efter overgangsalderen, kan der være tale om mere alvorlige lidelser.
Hvem får sygdommen?
Alle kvinder kan få blødningsforstyrrelser, men det er mest almindeligt hos kvinder i » overgangsalderen og hos helt unge kvinder, som lige er begyndt at menstruere. Blødningsforstyrrelser kan dog komme i alle aldre, og de fleste kvinder oplever at have perioder med uregelmæssige blødninger i løbet af deres liv.
Hvad er årsagen til blødningsforstyrrelser?
Hos yngre kvinder skyldes blødningsforstyrrelser næsten altid uregelmæssige ægløsninger. Yngre kvinder kan også få pletblødninger på grund af betændelse (fx » klamydia) i livmoderhalsen. Hos yngre kvinder, der dyrker overdreven motion, og kvinder, der lider af » spiseforstyrrelser, kan hormonbalancen blive sat ud af spil, og blødningerne kan blive meget svage eller helt udeblive. Blødningsforstyrrelser kan også være som en bivirkning til brug af prævention. Det viser sig så som pletblødning i p-pille-perioden eller som kraftige blødninger ved brug af spiral. I sjældne tilfælde kan det skyldes betændelse i livmoderhalsen (fx klamydia) eller slimhindepolypper i livmoderen. Blødninger ved samleje kan skyldes celleforandringer på livmoderhalsen.
Blødningsforstyrrelser i 40-50-års-alderen skyldes oftest hormonforstyrrelser på grund af uregelmæssige ægløsninger.
Omkring 50-års-alderen, ophører ægløsningerne gradvist. Du kan derfor komme til at mangle et hormon (gestagen), som bliver dannet i forbindelse med ægløsningen. Ved utilstrækkelig gestagenmængde bliver slimhinden i livmoderen ikke afstødt helt.
Menstruationerne ophører som regel ved 50-års-alderen, men det kan variere meget fra kvinde til kvinde. For næsten alle kvinder gælder det, at blødninger er uregelmæssige, før blødningerne standser helt.
Blødningsforstyrrelser efter overgangsalderen kan i sjældne tilfælde skyldes kræft. Kvinder, der begynder at få uregelmæssige blødninger efter at menstruationerne er ophørt, skal altid undersøges for kræft.