Hvad er udskrabning (Abrasio)

En udskrabning er både en diagnostisk undersøgelse, som har til hensigt at påvise årsagen til uønskede blødninger og kan også være en behandling i sig selv.
Udskrabning foretages sjældent alene. Ofte udføres udskrabning i forbindelse med en kikkertundersøgelse af livmoderen (hysteroskopi) eller f.eks. i forbindelse med fjernelse af polypper.

Hvorfor foretages udskrabning?

Udskrabning foretages ved forskellige former for blødningsforstyrrelser, som f.eks.:
Uregelmæssige blødninger. Mange kan opleve uregelmæssige blødninger fra tid til anden, inklusiv pletblødninger mellem menstruationerne. Hvis pletblødningerne udvikler sig til mere sammenhængende blødninger midt i perioden, eller man vedvarende har helt uregelmæssige blødninger kan der være en god grund til at undersøge, hvad årsagen kan være.
Stærke blødninger. Der er normalt ikke grund til udskrabning ved langvarige og kraftige blødninger. I disse tilfælde vil det mere relevant med en ultralydsskanning eller en kikkertundersøgelse.
Blødning efter overgangsalderen. Alle tilfælde af blødning efter overgangsalderen skal altid undersøges. Ofte er første led i udredning en ultralydsskanning, hvor tykkelsen af livmoderens slimhinde måles. Hvis der ikke foretages ultralydsskanning eller hvis slimhinden er mere end 4 mm tyk, skal der tages en vævsprøve. Dette kan i nogle tilfælde foretages ambulant ellers foretages en udskrabning.

Indgrebet

Indgrebet foretages i fuld bedøvelse (Generel Anæstesi) og tager ca. 20 minutter. Slimhinden i livmoderen fjernes og sendes evt. til videre undersøgelse.

Efter indgrebet

Man kan godt få menstruationslignende smerter i maven umiddelbart efter indgrebet, men det plejer at gå hurtigt over. Der kan være lidt blødning fra skeden i de første dage.
Man observeres på opvågnngsafdelingen 1-2 timer efter indgrebet indtil man er helt vågen. Du kan tage smertestillende midler som f.eks Ipren og/eller Panodil, hvis du har behov for det.

Hvad skal man være opmærksom på efter udskrabningen?

I sjældne tilfælde kan der opstå infektion. Tegn på infektion er feber, svære og vedvarende smerter, som ikke lindres af smertestillende tabletter eller ildelugtende udflåd fra skeden. Ligeledes skal man være opmærksom på langvarige og kraftige blødninger.

Forholdsregler efter udskrabningen

Du bør undgå at have samleje så længe, der er frisk blødning. Den udvidede livmoderhals skal have tid til at lukke sig, og indtil da er der risiko for, at bakterier kan komme op i livmoderen og forårsage infektion.
Brug menstruationsbind og ikke tamponer ved blødning.
Der er svar på den mikroskopiske undersøgelse efter 1-3 uger. Aftal med lægen, hvordan du får svaret.