Forløb
Symptomer:
Den hyppigste årsag til, at man skal have foretaget operation med indsættelse af et kunstigt hofteled, er slidgigt i hoften. Andre årsager kan være følger efter brud, lidelser i hoften som barn eller under opvækst samt senfølger efter andre gigtsygdomme. Hyppigst har man smerter i lyske, ned i låret samt evt. også i balderegionen.
Forundersøgelsen:
Sammen med speciallægen tager du beslutning om operation med indsættelse af hofteprotese. Lægen har indsamlet vigtige informationer om dit helbred. Alder og aktivitet kan være afgørende for hvilken protesetype I måtte vælge.
Der bestilles blodprøver, der som regel kan tages ved egen læge. Desuden bestilles et særligt røntgenbillede, der anvendes til digital udmåling af protesens størrelse. Billedet tages på dit hjemstedssygehus.
Anbefalinger:
Alkohol og tobak øger risikoen ved operation. Vi anbefaler at man ophører med begge dele 3 uger før til 3 uger efter operationen. Vi anbefaler at man spiser sundt og varieret før og efter operationen. Specielt er det vigtigt at få tilstrækkeligt med jern og protein. Kroppen har behov for ekstra energi for at komme sig igen.
Operationen:
Ved operationen udskiftes hele hofteleddet, der isættes ledskål samt ny ledkugle, der fikseres ned i lårbenet. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Der laves et snit på ydersiden af hoften om mod balden som lukkes med metalclips og speciallim. Clipsene skal fjernes ved egen læge efter ca. 14 dage. Du skal selv bestille tid til dette.
Efter operationen:
Efter operationen observeres du på opvågningsstuen i nogle timer til du er helt vågen. Herefter flyttes du tilbage til sengestuen. Man skal i gang med træningen med det samme, specielt for at forebygge komplikationer. Den nye hofte kan belastes med fuld vægt med det samme. Første tur går oftest til toilettet med støtte fra en gangvogn. Efterfølgende vil fysioterapeuten og sygeplejersken træne med dig således at du kan gå alene med to krykkestokke.
Forbinding:
Operationssåret forbindes med et vandafvisende plaster over såret. Forbindingen skal blive siddende indtil fjernelse af hudklemmerne. Ved evt. gennemsivning forstærkes med et ekstra plaster over forbindingen. Hudklemmerne fjernes 14 dage efter operationen hos egen læge.
Udskrivelse og hjemtransport:
Indlæggelsen varer én dag (1 overnatning). Ved udskrivelsen gennemgår du sammen med sygeplejersken din medicin. Der er fremsendt elektroniske recepter på smertestillende medicin mm. Hjemtransport kan foregå siddende. Du må ikke selv køre bil de første 6 uger. Du bør følges hjem af pårørende, taxi eller Falck. Vi anbefaler at du har en pårørende hos dig efter hjemkomst.
Forstoppelse
Forstoppelse og afføringsproblemer ses ofte efter operation. Det skyldes ofte en kombination af smertestillende behandling og nedsat bevægelse den første tid efter operationen. Det er vigtigt at forstoppelse forebygges med afføringsmidler, fysisk aktivitet og rigeligt væskeindtag. Du får tilbudt afføringsmiddel under indlæggelsen samt recept.
Genoptræning:
Efter hjemkomsten er det vigtigt, at du fortsat træner og bruger de hjælpemidler, der er udleveret herfra. Du bedes følge de instrukser og træningsprogrammer, der er udleveret af fysioterapeuten. Der laves elektronisk henvisning til fysioterapi i kommunen eller privat fysioterapi.
Arbejde/sygemelding:
Vi anbefaler at man starter på arbejde på deltid og uden tung fysisk belastning. Vi anbefaler minimum to måneders sygemelding ved kontorarbejde og tre måneder ved tungt fysisk arbejde. Sygemelding foregår via din egen læge.
Efterkontroller:
Kontrolrøntgen efter operationen foregår på dit hjemsteds-sygehus, så vidt muligt indenfor den første uge. Du bliver indkaldt til dette via e-boks. Du vil blive tilbudt telefonkontrol ved hoftekirurgen efter ca. seks uger, men er velkommen til at ringe hvis du har spørgsmål i mellem-perioden.
Smertestillende og smerter i forløbet:
Du får udleveret smertestillende tabletter til de første dage samt elektronisk recept til den første tid. Ved behov for smertestillende efter denne tid må du kontakte din egen læge.
Resultater:
Målet med indsættelse af et kunstigt hofteled er at fjerne dine smerter og forbedre din førlighed. Du kan forvente fremgang det første år efter operationen. Især de første uger og måneder går det stærkt fremad. Tiden efter operationen forløber meget forskelligt fra patient til patient, men du skal regne med at gå med stokke i nogle uger – nogle gange måske i måneder. Det afhænger af din sygdom og din fysiske formåen inden operationen. Efter genoptræningen kan de fleste patienter undvære stokke og rollator. 95% af vores patienter er tilfredse med deres nye hofteled. Ikke alle bliver dog helt smertefri efter operationen. Op imod 20% kan have gener fra deres kunstige hofteled, men det er sjældent at smerterne er værre end før operationen.
Risiko og komplikationer:
Enhver operation indebærer en vis risiko, og når du bliver opereret i hoften, indebærer det nogle særlige komplikationer, som dog heldigvis er sjældne.
Vi har pligt til at gøre dig opmærksom på de mulige komplikationer før operationen:
Ledskred: Lårbenshovedet kan hoppe ud af hofteskålen. Risikoen er ca. 3%. Du skal passe på med at bøje hoften for kraftigt og undgå at rotere lårbenet indad. Risikoen falder efter de første måneder.
Benlængde: Selvom vi altid bestræber os på at gøre benene lige lange efter operationen, kan der kan være situationer, hvor det ikke er muligt. I så fald kan forskellen blive på 1 – 2 cm. Nogle kan få brug for et indlæg i skoen.
Årebetændelse: Dyb årebetændelse kan opstå efter alle operationer. Det forebygges bedst ved at holde sig i gang efter operationen.
Infektion: Alle operationer indebærer en risiko for infektion. Infektion omkring hofteprotesen kan i uheldigste fald ende med, at protesen må fjernes igen. For at forebygge infektioner får alle patienter antibiotika under operationen. Risikoen for infektion er ca. 1%
Kar- og nerveskade: Skader på kar og nerver til benet er meget sjældent. 1 af 1000 kan få påvirkning af en nerve. Dette kan give føleforstyrrelser eller nedsat kraft.
Hævelse og misfarvning: Det er meget almindeligt, at det opererede ben hæver. Hævelsen forsvinder af sig selv efter kortere eller længere tid. Hævelsen kan sommetider skyldes en blodansamling. Det er ikke ualmindeligt at benet kan være misfarvet, som et blåt mærke, de første uger. Misfarvningen kan strække sig helt ned til tæerne.
Forstoppelse ses ofte efter operation. Det er vigtigt at forstoppelse forebygges med medicin, fysisk aktivitet og rigeligt væskeindtag. Du får tilbudt afføringsmiddel under indlæggelsen.
Holdbarhed:
75-80% har stadig deres kunstige hofte efter 20 år. Resultaterne følger vi i forbindelse med det Nationale Hofte-alloplastik Register, som Privathospitalet Kollund deltager i. Der kan være mange årsager til at hoften skal udskiftes, f.eks. kan den blive slidt eller løsne sig fra knoglen. Således vil mange derfor have deres hofte resten af deres levetid.
Sværere komplikationer forekommer sjældent:
Det kan dreje sig om infektion i operationsområdet som viser sig ved rødme, ømhed, hævelse og feber. Skulle det indtræffe, er det vigtigt, at du kommer under hurtig, kvalificeret behandling. Du bør med det samme kontakte os på tlf. 74 30 11 30 eller søge din praktiserende læge eller skadestuen.
Konsultationer
Privathospitalet Kollund
Bredsdorffvej 10, Kollund, 6340 Kruså
Privathospitalet Kollund – Fredericia afdeling
Bødkervej 3, 7000 Fredericia
Martin Haagen Haubro
Speciallæge i Ortopædkirurgi
Mohammad Dehghani
Speciallæge i Ortopædkirurgi